A Szeretet a fény és az árny tánca. (Rumi)

Ahol fény van, ott van árnyék. És ahol árnyék van, ott van fény is. Minél több a fény az életedben, ellenpólusként annál több a felderítésre váró árnyék.

Ha a világot nézzük, egész része vagy az Egésznek. Egy résznyi Egész. Azzal, hogy önmagad teljesebbé válsz, az Egész fejlődéséhez, az élet evolúciójához járulsz hozzá.

S ha a legkisebb egységet, két ember kapcsolatát nézzünk, valódi szeretet két ember között a projekciók visszavonása után lehetséges. Minél teljesebben látom önmagam, annál teljesebben látlak téged.

Ha ismersz makacs embert, akkor vélhetően meg tudod erősíteni azt, hogy ez az ember kitartó. És ha ismersz kitartó embert, most valószínűleg egyetértően mosolyogsz velem együtt, mert ez az ember olykor bizony makacs. Nos, egyetértünk? :-)

A projekció fogalmát az analitikus pszichológia vezette be. Ennek a lényege leegyszerűsítve, hogy saját magunkból csak egy részt érzékelünk tudatosan. Eszerint a személyiségünk másik részére nem vagyunk tudatosak.

Amire pedig nem vagyunk tudatosak – ezek jellemzően a számunkra kényelmetlen, kellemetlennek vélt részeink – kihelyezzük, más szóval projektáljuk, rávetítjük más személyekre, helyzetekre, vagy akár dolgokra. Projektálunk családtagokra, kollégákra, a párunkra, politikusokra, nemzetekre, országokra.

Nincs meg egyik pólus a másik nélkül. Nem értelmezhető a hideg a meleg, a fent a lent, a szép a csúnya, a jó a rossz, és a fény a sötétség nélkül. Az egyik pólus ismeretében definiáljuk a másikat.

Az árnyék fogalmát Carl Gustav Jung vezette be. A fényes rész az a rész, amit a személyiségből ismerünk, és amit nem, ami sötétben van – ami tudattalan, azt hívja árnyéknak.

Az árnyék az a részünk, ami legszívesebben nem lennénk, ugyanakkor ahhoz, hogy kiteljesedett emberré váljunk ennek a „sötét”, „mostoha” résznek a felismerése és elfogadása is szükséges. Jung provokatívan csak ennyit kérdez:

„Jó akarsz lenni, vagy teljes?”

 Valójában az egyetlen dolog, amire közvetlen hatni tudok, én magam vagyok. Minden más a tükörfelületen való maszatolás.

Csak egy tükör vagyok, csak egy tükör vagy.

Ha szeretnéd kipróbálni az árnyékmunkát, akkor figyeld a következő cikket, mert egy egyszerű gyakorlattal, 20-25 perc alatt elsajátítva, felhozod a fényre félelmeidet, gyengeségeidet. Megszűnik a neheztelés és a kétség a szívedben, amikor a társaddal tisztázod a nézeteltéréseidet. 

Megkönnyebbülsz. Megnyugszol. Visszatérsz a harmónia pontodba 

könyv2

Tépelődsz, hogy hol találod a fényt az alagút végén? 

Tudni szeretnéd, melyek a recsegő-ropogó szerelmi kapcsolatok csapdái?

Szeretnél egy szemet szúró kivételt?

Örülnél, ha valami nem csak a felszínt kapargatná?

Pont erről szól a Kelepce című regény, amelynek első fejezetét most elküldjük Neked ajándékba!

Amit ebben a könyvben biztosan megtalálsz:

Végzetes botlás

Arcpirító szégyen

"Ropogósan friss" érzelmek 

Megveszekedett karriervágy

Kusza érzelmi szálak

Gyökerestül kitépi a barátságról és szerelemről szövögetett elméleteidet

Tűkön ülve várod majd a csavaros befejezést!

 Garantáltan nem hagy hidegen!

 Máris megrendelem itt:Bookline       Líra.hu 

Kérd most az első fejezetet. Kattints ide!