Majomelme

A buddhisták azt mondják, hogy sokan közülünk meg vannak áldva az úgynevezett „majomelmével”, ami azt jelenti, hogy az elménk ágról ágra ugrál, jövőből vissza a múltba, nem áll meg egy pillanatra sem. Zabolátlanul szeli át az idő korlátait, percenként egy halom új ötlettel áll elő. Ezzel nem lenne probléma, ha a gondolatok alkotó-fejlesztő irányba mozdítanának, de sajnos nem így van az esetek többségében.

A gondolatok érzelmeket generálnak, és te az érzelmeid kötelékében vagy, vergődsz, vagy éppen magasan szárnyalsz. A boldog gondolatok boldoggá tesznek, a sötét gondolatok pedig depresszióhoz, elkeseredettséghez vezetnek. Elkezded sajnálni magad, aztán azonnal felsejlik a magány érzete is, és úgy érzed, máris elvesztél.

A gondolataink szabják meg, kik is vagyunk valójában. Ha a jó, pozitív gondolataid vannak túlsúlyban, akkor nagyon szerencsés vagy, kiegyensúlyozott, erős, célratörő emberként ténykedsz. De ha nem, akkor a sötét démonok aláássák az önbecsülésedet, eltakarják a szemed elől a célt, azt sugallva, hogy úgysem tudod majd megvalósítani, erőtlenné és sebezhetővé tesznek.

Az ágakon, majomszerűen ugrándozó gondolatok másik nagyon nagy veszélye az, hogy sosem mozogsz, élsz a jelenben, hanem mindig a múlton rágódsz, vagy a jövőt fürkészed. 

De hogy leszel jelen a jelenben? A pillanatban? Különféle technikák léteznek, a meditációs technikák közül például a mantra ismétlés, mert akkor a gondolatok kiszorulnak az elmédből a szent szavak, szótagok ismétlése során. A mantra ismétlés teljes odafigyelést igényel.

Más mesterek azt tanítják, hogy egy fényes pontra koncentrálj, vagy a ki- és belégzésedre összpontosíts. Ezek a módszerek teljes koncentrációt és elhivatottságot igényelnek, és jó, ha jógán, az oktatódtól kérsz tanácsot, hogy személyesen neked melyiket javasolja.

A jógában a meditáció az, amely magasra repíti az elmét és nemcsak lehorgonyozza. A meditáció az út. Az imádság és a meditáció között az a különbség, hogy az imásággal megszólítasz valakit (Istent, Univerzumot), míg a meditációval meghallgatod a választ.

Nem véletlenül beszélnek a spirituális mesterek isteni jelenlétről, ugyanis Isten itt van jelen, most, ebben a pillanatban, és csak ezen a helyen találhatod meg, sehol máshol.

A Bhagavad-gítából vett idézet szerint:

„Ingatag a gondolkozás, Krisna, és erőszakosan, szakadatlanul felkavarja az embert, úgy vélem, hihetetlenül nehéz féken tartani, akár a szelet.”

(Vekerdi József fordítása)

new-york

Tépelődsz, hogy hol találod a fényt az alagút végén? 

Tudni szeretnéd, melyek a recsegő-ropogó szerelmi kapcsolatok csapdái?

Szeretnél egy szemet szúró kivételt?

Örülnél, ha valami nem csak a felszínt kapargatná?

Pont erről szól a Kelepce című regény, amelynek első fejezetét most elküldjük Neked ajándékba!

Amit ebben a könyvben biztosan megtalálsz:

Végzetes botlás

Arcpirító szégyen

"Ropogósan friss" érzelmek 

Megveszekedett karriervágy

Kusza érzelmi szálak

Gyökerestül kitépi a barátságról és szerelemről szövögetett elméleteidet

Tűkön ülve várod majd a csavaros befejezést!

 Garantáltan nem hagy hidegen!

 Máris megrendelem itt:Bookline       Líra.hu 

Kérd most az első fejezetet. Kattints ide!